Mødre i litteraturen

DSC00755

I dag er det mors dag og foruden at lykkeønske min egen mor, så fik det mig til at tænke over litteraturens skildring af mødre. Efter et hurtigt kig på mine bogreoler, tegnede der sig hurtigt et mønster; i størstedelen af den litteratur som bryder mine reoler, er forældrene enten fraværende eller direkte skadende overfor deres børn. Nedenfor har jeg samlet en liste over de litterære mødre, som fortjener et helt særligt mors dagskort.

  • Wendy fra Peter Pan og Wendy af J. M. Barrie: Wendy er ikke mindre end en fantastisk mor, fordi hun  videregiver fortællingerne om Peter Pan til sine døtre – hvilket er starten på en lang tradition af videregivelse fra mor til datter i mange generationer. Det synes jeg er en rigtig fin måde, at være forælder på – at man netop videregiver de gode historier fra generation til generation.
  • Lilly Potter fra Harry Potter og de vises sten af J. K. Rowling: Selvom Lilly ikke optræder i historierne særlig meget, så er hendes første tilstedeværelse alligevel ren kærlighed. Hun vælger at ofre sig eget eget liv for, at beskytte Harry – hvilket i sidste ende lærer os, at når man mindst forventer det – så kan kærlighed rede en.
  • Molly Weasley fra Harry Potter-bøgerne af J. K. Rowling: Molly Weasley er nok en af de bedste mødre der er, at finde i litteraturen verden. Hun er evig omsorgsfuld og beskyttende overfor sine børn og ikke mindst Harry – som hun på en måde uofficielt adopterer og indrager i sin familie. Jeg beundrer hende virkelig.
  • Mumimor fra Mumitroldene af Tove Jansson: Mumimor er som mange andre mødre en meget omsorgsfuld person, der virkelig elsker sit barn. Dette gør hun gang på gang, ved at passe på ham og ikke mindst hans venners ve og vel.

Foruden ovenstående liste så er der endvidere en række mødre, som af andre grunde er ligeså opsigtsvækkende som disse. Det er mødre der på den ene eller anden måde er direkte skadende for deres børn. Charlotte Haze fra Lolita, der vælger at se sig misundelig på sin datter fordi hun synes at tiltrække sig Humbert Humberts opmærksomhed mere end hun selv gør. I stedet for, at blive opmærksom på Humberts dragning af Lolita, så vælger hun i stedet, at se den anden vej og blot lade tingende stå til som de er. Mrs. Bennet fra Stolthed og fordom, hvis eneste ambition i livet er, at få afsat sine døtre så fordelagtig som muligt.

Der findes uden tvivl endnu flere mødre i litteraturen, som jeg har overset og jeg vil derfor rigtig gerne høre, hvilke fiktive mødre, der har gjort indtryk på jer – hvad end det så er gode eller dårlige indtryk?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s